In ultimii doi ani, peste 3,5 milioane de telefoane mobile aruncate de englezi au aterizat in Bucuresti. Nichelul din baterii a fost recuperat pentru caserole si baterii noi. Cantitati mici de platina, aur, argint si cupru sunt recuperate pentru bijuterii si tevi. Plasticul pleaca in Suedia, unde este ars pentru a incalzi un orasel de provincie. Nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma.
Pentru multi, modelul e urmatorul: vechiul telefon mobil pleaca la mama, al mamei la bunica, iar atunci cand ajunge la bunica, circuitul s-a inchis.
Cata vreme obiectul se pastreaza in familie, problema nu este atat de mare; ea apare in momentul in care telefonul este pur si simplu aruncat. Conform unor studii, telefoanele mobile contin elemente chimice si metale care dau-neaza mediului inconjurator daca sunt aruncate.
Tarile in curs de dezvoltare se plang ca sunt folosite pe post de lada de gunoi, iar Basel Action Network, o coalitie de grupari ecologiste, vrea ca exporturile de materiale periculoa-se din tari bogate in tari sarace sa fie interzis.
Legislatia romaneasca este permisiva
LegislaTia romaneasca este in acest moment destul de permisiva, dar o data cu intrarea in Uniunea Europeana, lucrurile nu mai pot sta la fel nici din acest punct de vedere.
Conform unei directive europene, 2002/96/CE privind deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE), pe care Romania trebuie sa o adopte pana la jumatatea anului, vor trebui organizate sisteme de colectare a DEEE care sa fie uniform raspandite in teritoriu.
Obiectivul anual de colectare este de patru kg de DEEE/ locuitor si vor trebui atinse obiectivele de reutilizare, reciclare si valorificare prevazute in Directiva europeana.
Zapp: "Nu avem contracte de reciclare"
"Telefoanele recuperate de la abonati (la finalul abonamentului sau cele care prezinta