GASTRONOMIE DEFICIT - Din cauza pretului foarte mare, anghila dispare din restaurante Daca ti s-a facut pofta de fructe de mare si vrei ceva special, adica scump, poti fara nici o grija sa ceri 100 de grame de anghila prajita. Acest alint iti va goli portofelul de 100 de euro. VERONICA GUZUN
ASTRONOMIC. Un kilogram de caviar costa maxim 800 de euro, iar aceeasi cantitate de anghila depaseste 900 de euro Anghila, numita in popor si tipar, este un peste cu corpul alungit, care traieste in fluviile Europei. Acesta vietate s-a scumpit foarte mult in ultimii ani. Pestele, de forma unui vierme, a ajuns sa fie mai scump decat caviarul. Din cauza pretului astronomic (9.000 de euro kilogramul), tiparul risca sa dispara chiar si din meniurile celor mai selecte restaurante din lume. Un site de vanzari online anunta ca pretul unei anghile este de 10 euro.
GURMANZI. Popoarele asiatice sunt cei mai mari consumatori de pui de anghila. Chinezii prepara tipar flambat sau afumat. Iar in restaurantele japoneze poti fi servit cu "viermisori" prajiti in ulei de masline cu usturoi si piper negru - te vor costa nu mai putin de 100 de euro. Un alt mare consumator este Europa de Nord, unde pestii mari se umplu cu anghile si apoi se prajesc. Aceste regiuni ale lumii importa 80% din cantitatea de pui de anghila pescuiti.
AUR ALB. In 1964 acelasi produs costa echivalentul a 3,50 euro per kilogram, in 1997 el atinsese pretul de 225 euro, iar in 2002 era 400 de euro. Bucatarii numesc puii de anghila "aur alb", din cauza aspectului, dar mai ales din cauza pretului. Acesti viermisori de 7-8 cm se nasc in Marea Sargasselor. Ei traverseaza Atlanticul si se stabilesc in estuare (guri largi, in forma de palnie, in zona de varsare a unor fluvii mari). Acolo tiparii sunt prinsi. Sezonul de pescuit anghile este intre 15 noiembrie si 15 aprilie. In Franta, in 1994 au fost prins