La 75 de ani, Ion Iliescu pare sa fie singurul personaj din PSD care poate reface partidul. Istoria se repeta, fiindca si in 1997, dupa ce PDSR a pierdut alegerile, fiind perceput ca o formatiune corupta, Ion Iliescu a fost salvatorul. Imaginea sa de comunist cinstit si dedicat cauzei poate inca strange aderenti din randul partidului si electoratului.
Daca duminica ar avea loc alegeri, doar 24 la suta dintre romani ar vota pentru PSD. Pierderea alegerilor parlamentare si prezidentiale, dar si nesfarsitele scandaluri de coruptie care nu au ocolit numele sonore din fosta guvernare au scazut drastic cota acestui partid.
Adrian Nastase, care este oficial presedintele PSD, nu a reusit niciodata sa comunice bine cu membrii partidului si nici sa transmita maselor un mesaj social-democrat. Pasionat de sporturi scumpe, colectionar de antichitati si tablouri, proprietar de terenuri si case scumpe, ahtiat dupa lux, Adrian Nastase nu a fost nicicand reprezentativ pentru electoratul PSD.
Mita electorala data de fostul premier in campanie a reusit sa prinda in undita destui oameni, tinuti in saracie si obisnuiti cu ajutorul de stat de guvernarile succesive girate ani de-a randul de oamenii partidului fondat in 1990 de Ion Iliescu.
Mirajul statului-dadaca va functiona in Romania multi ani, dar alegatorii au inceput sa observe ca saracia lor este invers proportionala cu imbogatirea celor care au fost la putere in ultimii patru ani. De aceea, trecerea lui Adrian Nastase pe linie moarta in PSD va fi sustinuta la congresul partidului ce va avea loc luna viitoare.
Reforma cu care se lauda Adrian Nastase anii trecuti s-a dovedit doar un joc de fatada, pe de o parte, pentru a convinge Internationala Socialista ca PSD nu ar mai fi continuatorul partidului comunist, iar pe de alta parte pentru a demonstra reprezentantilor elitei care au trecut