Bancile au inceput deja pregatirile pentru trecerea la sistemul prudential european Basel II, care prevede niveluri minime de capital de care bancile trebuie sa dispuna pentru a-si acoperi riscurile de credit, riscurile de piata si cele operationale.
Mai pe romaneste, Europa si-a creat un sistem prin care obliga bancile sa pastreze destui bani pentru a nu fi puse in situatii de faliment. Bancile romanesti vor fi obligate din 2007 sa integreze acest sistem.
"Oamenii trebuie sa doarma intr-adevar linistiti pentru ca economiile lor sunt intr-un sistem bancar sanatos si acum. Mai mult, normele din Basel II sunt mai performante din punct de vedere prudential", a explicat Florin Georgescu, prim-vicepresedintele CA al BNR, ieri, la conferinta FinMedia.
Daca o banca are probleme, BNR va interveni
Oficialul BNR a subliniat ca "daca o banca va fi gasita cu probleme de expunere la risc, banca centrala o va obliga sa-si mentina capitalul dupa care va opera interventii timpurii in vederea evitarii unei situatii de faliment".
Solicitantii de credite vor fi luati la bani marunti
Noile reglementari au insa o fata mai putin frumoasa pentru solicitantii de credite. Criteriile de acordare vor fi ceva mai dure. "Nu vom pune limite la credite. Nu vom cere trei giranti sau sase ipoteci. Dar bancile vor cere mai multe detalii financiare despre client", a asigurat Georgescu.
Din datele Biroului de Credit, prezentate de directorul general Serban Epure, la acelasi eveniment, reiese ca 120.000 de persoane au la aceasta ora un incident de plata la ratele de credit. Totalul restantelor se ridica la 665 de miliarde de lei, 1,1 milioane de euro si 733 de milioane de dolari.
IMM-urile, mai putin riscante decat corporatiile
Conform acordului Basel II, o banca trebuie sa considere mai putin riscant un IMM decat o corpor