Jumatate din cazurile de sifilis sunt diagnosticate in alte circumstante decat la cererea pacientului. In ultimii 13 ani, in Romania incidenta sifilisului s-a triplat. De asemenea, in anul 2003, incidenta sifilisului congenital in tara noastra avea valori de aproximativ 15 ori mai mari decat media europeana. Marea majoritate a celor infectati cu sifilis sunt barbati cu varste cuprinse intre 20 si 29 de ani.
Conform datelor studiului ''Cunostintele, aptitudinile si practicile tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani legate de transmiterea ITS/HIV/SIDA si consecintele practicarii sexului neprotejat'', efectuat anul trecut de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Sanatate (INCDS), se constata tendinta evidenta a populatiei de a nu se adresa cabinetelor medicale specializate in momentul in care este sesizata aparitia unei infectii in zona genitala. Tinerilor le este rusine sa se adreseze medicului, preferand automedicatia. In acest caz, semnele si simptomele neplacute dispar, dar infectia nu este vindecata.
Campania ''Esti dotat? Prezervativul, singura metoda de protectie impotriva ITS si HIV/SIDA'', desfasurata de INCDS si Ministerul Sanatatii, urmareste reducerea riscurilor ITS, precum si promovarea unui comportament sexual responsabil in randul tinerilor prin incurajarea utilizarii prezervativului. Rusinea sau jena de a folosi prezervativul este incomparabila cu rusinea de a infrunta situatia mult mai stanjenitoare de dupa contactarea unei infectii cu transmitere sexuala. Tinerii fac adesea confuzie intre contraceptie si protectie: 71,1 la suta din barbati si 92,1 la suta dintre femei folosesc prezervativul ca metoda contraceptiva, in timp ce 51,9 la suta dintre barbati si 43,4 la suta dintre femei il folosesc pentru evitarea ITS. ''Placere fara neplaceri'' ar putea fi o buna definitie a prezervativului.
Jumatate din cazurile de si