Foarte raspandita prin lume, orhideea se regaseste intre 20.000 si 40.000 de specii. Denumirea de "orhidee" se datoreaza tuberculilor, care sunt vizibili la orhideele de sol. Cuvantul deriva din grecescul "orhis", care inseamna "testicul". Fiind o gama atat de variata, si dezvoltarea lor difera de la zonele muntoase din Asia pana la copacii din padurile tropicale din Brazilia. Pentru ca orhideele cresc in medii atat de diferite, este dificil sa dam sfaturi generale amanuntite pentru ingrijirea lor. Orhideele nu necesita mai multa ingrijire decat o planta normala de interior. Pentru a sti cum sa ingrijim o anumita specie de orhidee, trebuie sa aflam in ce habitat creste ea in mod natural.
In acest sens, se disting:
l Orhidee terestre - specifice zonelor temperate si reci. Ele au tuberculi si rizomi si cresc in fanete, paduri, zone montane. Radacinile plantei sunt normale si se dezvolta pe pamant.
l Orhidee epifide - se fixeaza in scorburile copacilor din padurile tropicale pe care ii escaladeaza pentru a ajunge la lumina. Majoritatea au radacini aeriene pentru a se agata si a se putea hrani si aproviziona cu apa.
l Orhidee lithofite - cresc pe terenuri pietroase si in soluri foarte sarace.
Dezvoltarea: Dupa polenizare, se formeaza o capsula ce poate contine 30.000 de seminte, de marimea unui fir de praf. Dupa o perioada de gestatie de aproximativ 10 luni, semintele sunt imprastiate in atmosfera de catre adierile de vant.
Cantitatea de lumina este foarte importanta pentru buna lor dezvoltare, ca si temperatura sau umiditatea.
Dupa inflorire, se recomanda taierea tulpinii deasupra nodului 2 sau 3. Astfel, exista sanse mari ca pe tulpina respectiva sa apara noi boboci sau sa iasa o noua tulpina centrala.
Florile sunt de o diversitate inegalabila a formelor, culorilor si marimilor. Dimensiunile lor pot varia intre cativa mi