La instalarea sa, Guvernul a promis ca va creste incasarile bugetare si prin imbunatatirea colectarii taxelor si impozitelor. In acel moment, societatile aflate in evidentele Ministerului de Finante datorau bugetului consolidat nu mai putin de 165.
000 de miliarde de lei, o suma care, teoretic, odata intrata in conturile statului, ar fi ajutat cu succes la implinirea visului oricarui ministru de Finante.
Din pacate, recuperarea faptica a datoriilor nu este simpla. In primul rand, pentru ca exista sute de societati debitoare unde executarile silite nu au dat nici un rezultat.
Fie ca au un domeniu de activitate ce se ingusteaza de la an la an, iar la licitatii nu se prezinta nici un ofertant - de exemplu, prestatorii de servicii in minerit -, fie ca au active ce se pot vinde, dar nu detin si titluri de proprietate asupra terenurilor, cum este situatia majoritatii furnizorilor de utilitati si servicii ce apartin consiliilor locale.
In al doilea rand, pentru ca exista alte sute si sute de firme care au fost invatate (sau au invatat singure) sa nu plateasca. Din aceasta categorie fac parte, in principal, societatile clientilor politici ai fostului Guvern Nastase.
Luate la bani marunti, "listele rusinii" publicate de Ministerul de Finante abunda in personaje controversate, majoritatea printre cei mai bogati oameni ai Romaniei, care nu au mai platit de ani de zile taxe si impozite. Si nu vorbim de cateva miliarde de lei, ci de cateva mii de miliarde de lei.
Acestora li se adauga si grupul asa-zisilor smecheri, care intarzie sa-si achite obligatiile, in incercarea de a mai rula putin banii prin conturi. Cum se vad pe site-ul Ministerului de Finante, cum incep sa plateasca. Dar, dupa cateva saptamani, o iau de la capat.
O alta categorie sunt marile intreprinderi de stat care au fost lasate sa acumulez