In aplauzele generale, procurorii Parchetului General de pe langa Inalta Curte de Justitie si ai Parchetului National Anticoruptie se intrec in a-i trimite la beci, cu mandate de retinere sau de arestare, pe mai marii lumii interlope. Aceeasi soarta e rezervata si unor cunoscute personaje banuite ca au dat statului mari gauri financiare. Care nu sunt banditi de drumul mare. Ci "gulere albe".
Operatiunea "Pentru o Romanie mai curata" se desfasoara, zi si noapte, tot timpul, sub obiectivele camerelor foto sau video. Rar se intampla ca un ziar sau o televiziune sa piarda senzationalul episod al transferului unei persoane de la caldura la frig. Mai mult chiar: presa afla inainte de la procurori. Iar stirea bomba e data la tipar, desi evenimentul inca nu s-a produs.
Abia apoi urmeaza arestarea. Si, cu deosebirea ca sunt ignorate de mass-media, ajung la beci, in asteptarea anchetei si judecatii, mii si mii de amarati care au furat sau nu gaina.
Chiar e necesar in toate situatiile mandatul de retinere sau arestare? In plina sarbatoare a "eradicarii coruptiei si criminalitatii economico-financiare", a sosit momentul sa ne punem cateva intrebari si sa zgandarim coarda sensibila a democratiei.
O blestemata istorie se repeta. In urma cu opt ani, atunci cand Presedintele Emil Constantinescu, norocosul castigator al alegerilor din 1996, a avut prima sa intalnire cu reprezentantii Clubului Roman de Presa, am avut o reactie care i-a socat pe multi. Seful statului anunta, legat de scandalul "Bancorex", ca Razvan Temesan, groparul bancii, va fi arestat.
Ziarul Ziua era la capatul unei campanii de presa de aproape doi ani. In care am fost aproape singuri. Celelalte publicatii primeau bani buni de la Bancorex pentru a difuza, in serie, comunicate contra. Tot pe banii bancii, peste 1000 de functionari Bancorex, sub presiunea lu