De la opozitia crestin-democrata pina la presedintele comunist, toata lumea flutura steagul schimbarii
Aproape patru milioane de moldoveni sint asteptati duminica la urne pentru a alege un nou parlament, care mai apoi va desemna presedintele Republicii Moldova. Dupa aceea, legislativul va acorda votul de investitura premierului, care va forma guvernul.
Conform lui Arcadie Semionov, purtatorul de cuvint al Comisiei Electorale Centrale, rezultatele finale vor fi cunoscute in cursul zilei de luni.
Duminica seara, in jurul orei 22.00, vor fi publicate datele primului exit-poll din istoria Moldovei. Unii analisti si sociologi de la Chisinau pun la indoiala faptul ca acest sondaj ar putea prezenta rezultatele finale cu marja de eroare unanim acceptata, de circa trei procente.
Ei spun ca diferenta dintre sondajele din anii trecuti si realitatea de apoi a fost chiar si de aproximativ 20 de procente.
Protagonistii scrutinului
Partidul Comunistilor, Blocul “Moldova Democrata”, Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD) -al lui Iurie Rosca-, Partidul Social-Democrat (PSD), Uniunea “Patria-Rodina”, si Miscarea social-politica republicana “Ravnopravie” (Egalitate) sint protagonistii alegerilor din Moldova. Analistii considera ca doar primele trei forte au sanse sa intre in viitorul parlament, dar nu exclud PSD.
Campanie anosta
Campania electorala din Moldova s-a incheiat fara a aduce in fata opiniei publice dezbateri privind programale electorale sau viitorul fostei republici sovietice. Campania electorala a fost anosta si nu a generat un interes mare in rindul electoratului, spun analistii.
Mai curind, a fost vorba de o lupta surda intre diferitele forte angrenate in campanie, cu atacuri sub centura, cu dezvaluiri despre contracandidati, dar fara o dezbatere de substanta.
Oleg Brega, p