George Copos, Marco Bela si Laszlo Borbely s-au zbatut sa pastreze secreta averea familiei
Noua declaratie de avere pe care demnitarii si functionarii publici vor fi nevoiti sa o completeze are cinci pagini si contine 11 intrebari. Cel mai complex capitol este cel referitor la familie. Din aceasta vom afla de la ocupatia sotiilor si copiilor demitarilor pina la veniturile din salarii sau din afacerile pe care le defasoara acestia.
Anul trecut, Adrian Nastase a refuzat o cerere a societatii civile care-i solicita, in baza Legii accesului la informatiile publice si a Legii anticoruptie, detalii despre ocupatia si veniturile sotiei sale, Dana Nastase. Cel mai probabil, noile declaratii vor fi cunoscute in luna mai a.c.
Dincolo de informatiile uzuale legate de case, terenuri, masini si conturi, cuprinse in vechiul tip de declaratie, publicul va afla si alte date interesante care vor da dimensiunea completa a averii demnitarilor si a functionarilor publici.
De pilda, colectiile si obiectele de arta, bijuteriile si metalele pretioase - care au reprezentat un subiectul tabu al vechii guvernari PSD - vor fi cunoscute in amanunt. Astfel, demnitarii vor mentiona nu numai ca poseda asemenea valori care depasesc insumat 5.000 de euro, dar le vor trece separat, pe puncte, in lista anexata intrebarii.
Singurul lucru care poate crea probleme este insa evaluarea acestor obiecte. In lipsa unor coordonate clare referitoare la persoana care va face evaluarea obiectelor mentionate, demitarii vor putea omite aceasta rubrica, sustinind ca valoarea insumata nu depaseste 5.000 de euro. In plus, vor fi publice si bunurile de tip mobila sau aparatura electornica, a caror valoare depaseste 1.
000 de euro pe bucata. Mai mult, tranzactiile din ultimul an cu bunuri imobile, terenuri, case etc., vor fi si ele specificate in declarati