Noile majorari de impozite, anuntate deja de Guvern, ar putea fi aplicate cu o luna mai tarziu decat termenul stabilit initial, respectiv incepand cu 1 mai, in cazul in care Codul fiscal nu va fi modificat pana la inceputul lunii aprilie, a afirmat premierul Calin Popescu Tariceanu.
La sfarsitul negocierilor cu Fondul Monetar International (FMI) din luna februarie, Guvernul a anuntat
majorarea unor impozite, care urmau sa intre in vigoare la 1 aprilie 2005, printr-un proiect de ordonanta de urgenta de modificare a Codului fiscal.
Data-limita nu exista
"Este posibil sa modificam Codul fiscal dupa 1 aprilie, iar in acest caz, impozitele se majoreaza de la 1 mai.
Nu exista o data-limita dincolo de care aceste masuri sa nu poata fi aplicate", a spus Tariceanu.
Intrebat cand anume va reveni misiunea FMI la Bucuresti, avand in vedere ca aceasta vizita era asteptata pentru inceputul lunii martie, premierul a precizat ca negociatorii Fondului vor fi chemati in Romania atunci cand Guvernul va avea "o propunere cvasidefinitiva, acceptabila pentru ambele parti" pentru validarea Memorandumului suplimentar de politici economice. Initial, termenul pentru transmiterea la Washington a proiectului final al scrisorii de intentie pentru validarea Memorandumului suplimentar de politici economice era 25 februarie.
"Suntem inca in negocieri si nu exista un termen extrem de presant.
Vrem sa avem suficiente date astfel incat si noi, si Fondul Monetar sa avem o apreciere obiectiva asupra masurilor care trebuie adoptate", a mai spus Tariceanu.
Printre impozitele care vor fi majorate se numara cel pe castigurile de capital si cele din dobanzi, de la 1% la 10%.
Impozitul pe veniturile obtinute de nerezidenti din dobanzi vor creste de la 5% la 10%, iat cota de impunere pentru tranzactiile imobiliare efectuate de persoa