Dupa ce a obtinut profituri importante din relatia cu Casirom, societatea italiana Unimetal SpA a renuntat la produsele societatii turdene, motivand ca “nu se mai justifica economic sa cumparam mai scump din Romania cata vreme putem cumpara mai ieftin din alta parteâ€Â.
In perioada in care a detinut controlul la Casirom, societatea turdeana a inregistrat un paradox: productia s-a marit aproape de doua ori, dar societatea a trecut pe pierderi! Explicatia e una singura: Casirom vindea carbura de siliciu catre Unimetal Spa sub costul de productie, cu largul concurs al italienilor, care erau actionari semnificativi
la societatea din Turda.
Conform unor date preliminare, SC Casirom Turda si-a dublat cifra de afaceri in 2004, comparativ cu 2003. Cel putin in primul semestru al anului 2004, pentru care am obtinut date oficiale, cifra de afaceri a societatii a fost de 155 miliarde lei (3,8 milioane euro), aproape dubla fata de perioada similara a anului precedent.
Daca ar fi sa ne oprim aici cu informatia, totul ar parea roz la societatea turdeana. Insa nu este deloc asa. Desi cifra de afaceri s-a dublat, ceea ce indica o sporire a productiei vandute, societatea a trecut pe pierderi. In primul semestru al anului 2004, pierderile au atins valoarea de 25,4 miliarde lei (626.
000 euro), in timp ce in anul precedent, la o cifra de afaceri injumatatita, societatea a raportat un profit de 459 milioane lei (12.500 euro). In plus, capitalurile proprii ale Casirom s-au redus in aceeasi perioada de aproape trei ori, de la 37,9 miliarde lei pana la valoarea de 12,4 miliarde lei.
Cum e posibil asa ceva? Logica ne conduce la o singura concluzie: societatea a produs mai mult, a vandut mai mult, dar pretul era mai mic decat costul de productie. Informatie