Fondurile de investitii deschise de pe piata autohtona sunt extrem de mici fata de cele din alte tari europene. Mai precis, activele fondurilor autohtone erau de circa 60 milioane de euro la finele anului trecut, fata de totalul activelor fondurilor din Ungaria – 3,5 miliarde euro, Cehia – 3,35 miliarde euro, Slovacia – 1,1 miliarde euro, sau cele din Polonia – 7,6 miliarde euro.
Activele organismelor de plasament colectiv din Turcia insumau aproape 14 miliarde euro, iar cele din Grecia, 32,1 miliarde euro.
"Suntem in urma cu patru-cinci ani: activele totale ale fondurilor deschise de investitii sunt inca mici. Anul acesta se va produce revirimentul si vom fi o industrie foarte dinamica", afirma Eugen Voicu, vicepresedinte al Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv si presedintele-director general la CertInvest.
El a adaugat ca numarul investitorilor persoane fizice creste de la o zi la alta. "La CertInvest avem 30-40 de clienti noi zilnic. Multi dintre acestia sunt oameni in varsta", precizeaza Voicu. El a mai spus ca fostii investitori la FNI incep din nou sa achizitioneze actiuni la fonduri.
In ceea ce priveste evolutia fondurilor de investitii autohtone, vicepresedintele UNOPC apreciaza ca activele fondurilor deschise de investitii vor totaliza un miliard de euro peste circa patru ani. Totodata, el estimeaza ca numarul fondurilor va creste de la circa 20 in prezent la peste 50 in 2009.
"Probabil ca s-ar fi putut vorbi de un miliard de euro investiti in fonduri daca nu ar fi fost scandalurile care au marcat aceasta piata. Scandalurile vor continua sa afecteze perceptia unor investitori, dar cei care vor sta in continuare departe vor fi tot mai putini", a conchis Voicu.
Fondurile de investitii deschise de pe piata autohtona sunt extrem de mici fata de cele din alte tari europene. Mai pr