Coconea, eminenta cenusie
Gabriel Coconea, omul de numele caruia se leaga destinele a mii de oameni din gazul romanesc termina Facultatea de Petrol si Gaze in 1962 si este repartizat la Sarmasu (jud. Mures), ca inginer stagiar de foraj. A facut un cuplu de renume in lumea gazului cu directoarea economica a actua-lului Transgaz, Guadje Laurentia.
Pana in 1989 a fost director general la Schela de Foraj Medias. La Revolutie, a avut o serie de probleme si a fost nevoit sa se refugieze in Ministerul Minelor, dar foarte abil, bun comunicator, dotat cu o persuasiune exceptionala, a revenit in fruntea Romgaz in 1996.
Inainte de 1996 a fost director de investitii la Centrala Gazului, care era o regie nationala unica pe Romania.
Printre proiectele de investitii derulate de Gabriel Coconea si cu care se poate mandri este Complexul Turistic Balnear Bazna, realizat si datorita directorului Schelei de Extractie Medias, Stelica Barau, si constructorului Ioan Oprean, de la Ancona Targu Mures.
Dupa castigarea alegerilor de catre CDR, Coconea se refugiaza in functia de simplu sef de birou in Medias.
Liderii gazului romanesc in epoca Constan-tinescu au fost Emil Blaga si Mihai Zgaia, inchis pentru ca a fost suspectat ca, pe vremea cand era sef la Imbunatatiri Funciare, ar fi retrocedat proprietati ale statului inspre Biserica Greco-Catolica.
Spre inceputul anului 1998 Radu Berceanu isi numeste omul la conducerea Romgaz, pe Florin Georgescu, dar, datorita prieteniei pe filiera Ioan Nicolae (SNTR) via Petre Roman, in septembrie 1998, Gabriel Coconea se intoarce in registrul de stapan al gazelor.
In ultimul an de guvernare CDR, Regia Natio-nala este sparta in 6 societati comerciale aflate in subordinea ministrului Industriilor, Radu Berceanu: Depogaz (la Targu Mures si Ploiesti), Exprogaz (Medias si Targu