Noile reguli UEFA impun ca nici o grupare fotbalistica sa nu primeasca licenta de club profesionist daca are datorii. Divizia A datoreaza bugetului de stat 20 de milioane de euro. Daca banii nu sint platiti pina pe 31 martie, in sezonul urmator am putea avea o prima divizie cu numai 7 echipe.
„Oamenii de fotbal“ au intrat in panica si, in loc sa-si plateasca datoriile, trimit emisari la Guvern si Presedintie, in speranta unor reesalonari. Ionut Popescu, ministrul Finantelor, nici sa n-auda de asa ceva.
Ionut Popescu, ministrul Finantelor Publice, este decis sa nu accepte reesalonarea datoriilor cluburilor din Divizia A. Un motiv secret il constituie jignirile pe care Gigi Becali i le-a adus lui Popescu. Cu datorii, nu pot fi obtinute licentele de club profesionist.
31 martie este un moment-limita pentru Divizia A. Pina la aceasta data trebuie depuse actele necesare obtinerii licentei de club profesionist si multe grupari din prima liga nu sint in stare sa treaca de conditiile aspre impuse de UEFA din acest an. Capitolul financiar si infrastructura sint punctele cele mai dureroase din documentatia necesara.
Daca la dotarea stadioanelor se mai pot inchide ochii, prezentindu-se contracte in derulare pentru modernizarea arenelor, actele contabile nu mint. La ora actuala, doar sapte sau opt cluburi se pot lauda cu o situatie financiara care sa le poata permite inscrierea in campionatul 2005-2006. La celelalte, datoriile catre stat pot impiedica obtinerea licentei de club profesionist.
O estimare ne arata ca Steaua este lider si la datorii. Actuala societate pe actiuni este restantiera cu aproape 102 miliarde de lei, majoritatea restantelor provenind de la societatile care au functionat inainte de preluarea clubului de catre Gigi Becali. Otelul Galati, de exemplu, are de dat statului circa 85 de miliarde de lei, d