ARMONIA TRUPULUI
LIANA HAINAROSIE
In ultima perioada este din ce in ce mai la moda sa fim bronzati pe tot parcursul anului. Pielea bronzata ne inspira sanatate, veselie, forta, bunastare.
Metodele pentru obtinerea unui bronz artificial sunt solarul si produsele cosmetice autobronzante. Solarul este folosit de numeroase persoane pentru dobandirea unui aspect fizic de invidiat. Chiar daca suntem pregatiti sa apelam la orice metoda, trebuie sa stim ca expunerea indelungata la solar ne poate dauna sanatatii, fiindca razele ultraviolete modifica structura epidermei si cauzeaza cancer. "In Europa se intalnesc 150 de noi cazuri de cancer de piele la 1.000 de oameni", ne spune doctorul Mihaela Leventer, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina si presedintele Societatii Romane de Medicina Estetica. De asemenea, prin folosirea indelungata a solarului pot aparea si uscaciunea, imbatranirea pielii, adancirea ridurilor, petele cafenii, pistruii. Timpul de expunere la solar si frecventa sedintelor sunt diferite de la persoana la persoana, medicul tinand cont de varsta, de tipul de piele si de posibilele afectiuni. Solarele de ultima generatie prezinta protectie impotriva razelor ultraviolete (UV). La acestea, proportia lampilor cu UVA si UVB este de 50%-50%.
Creme, sprayuri, lotiuni Autobronzantele sunt sub forma de creme, unguente, sprayuri si lotiuni.
"Autobronzantele sunt o procedura de bronzant lipsita de riscuri", ne asigura dr. Mihaela Leventer. Exista o multitudine de produse autobronzante. Alegerea lor se face in functie de tipul nostru de piele. De pilda, pentru o piele uscata vom folosi creme si unguente, iar pentru o piele grasa vom apela la sprayuri si lotiuni. Inainte de a ne aplica un autobronzant, pielea trebuie foarte bine curatata de impuritati. Pentru aceasta, dr. Mihaela Leventer recomanda folosirea