Cea mai mica institutie de credit din sistemul bancar, Nova Bank, a intrat in regim special de decontare, pe fondul unei lichiditati scazute cauzate de transferul unor bani in strainatate, au declarat surse din sistemul bancar.
Regimul special permite bancii sa efectueze plati numai in limita sumelor pe care le are in cont la Banca Nationala.
Reprezentantii bancii centrale au refuzat sa comenteze informatia, desi au publicat anuntul privind decizia de a introduce banca in decontare speciala.
Mai mult, BNR a retras, in urma cu cateva saptamani, autorizatia acordata conducerii executive a bancii, iar managementul este asigurat in prezent de catre Consiliul de Administratie, care nu a putut fi insa contactat.
De altfel, Nova Bank era deja limitata in operatiuni, neavand autorizatia BNR sa atraga lichiditati de la clientii non bancari persoane fizice.
Cu un bilant de putin peste 400 de miliarde lei, cota de piata a bancii se situeaza la aproximativ 0,04%.
Potrivit surselor citate, problemele de lichiditate au aparut dupa ce banca a transferat o suma importanta la Moscova, catre actionarul majoritar Alpur Invest, firma inregistrata in Elvetia. La solicitarea de readucere a banilor, Nova a ales sa achizitioneze cu suma respectiva imobilul in care isi derula activitatea.
Sursa amintita sustine ca imobilul a apartinut actionarului majoritar, care l-a preluat de la Banca de Investitii si Dezvoltare, in momentul lichidarii acestei institutii de credit. Ulterior, Alpur a vandut cladirea altor firme, de la care a fost cumparata de Nova Bank.
Nova Bank este fosta Banca Unirea, al carei actionar majoritar era Banca Populara Romana, intrata in faliment. Institutia de credit a fost preluata in urma cu doi ani de societatea din Elvetia, controlata se pare de investitori rusi. In aceste conditii, Nova este singura banca din Romania cu ac