GASTRONOMIE POMANA - Pe 9 Martie, gospodinele impart pomana pentru cei morti Fie ca sunt moldovenesti sau muntenesti, mucenicii sunt adorati de mai toata lumea. Presarati cu tot felul de mirodenii, umplu casa de o aroma speciala, careia ii ducem dorul un an intreg. CRISTINA ANDREEA CATANA
POMENIRE. Romanii sarbatoresc ostasii crestini care nu s-au inchinat idolilor Copil fiind, asteptam ziua de 9 Martie mai ceva ca pe Mos Craciun. Cum mama facea mucenicii cu cateva zile inainte si ii lasa la uscat pe dulapul din bucatarie, toate asteptarile mele se indreptau catre dimineata zilei de 9 Martie. Si ma trezeam dis-de-dimineata, cand mama d-abia ce apuca sa puna mucenicii la fiert si ma invarteam in jurul ei, doar-doar s-or fierbe mai repede. Intre timp, trebuia tocata nuca, coaja de lamaie rasa si borcanul cu scortisoara scos pe masa. Aceasta era ultima operatiune si, cand mama facea asta, stiam ca nu mai dureaza mult si pot manca din mucenici.
ISTORIA. Pe vremea aceea, nu stiam ca opturile din apa si faina au fost facute pentru prima data in cinstea celor 40 de Mucenici. Acestia erau ostasi din tari diferite, toti tineri, frumosi si viteji in serviciul pe care il faceau impreuna la aceeasi cetate a Imperiului Roman. Cand de la stapanire a venit ordinul sa se inchine idolilor, acestia s-au opus. Refuzul lor le-a adus moartea, dupa lungi chinuri, chiar in ziua de 9 martie in anul 320 i.Ch.
De atunci, pentru chinurile lor, femeile fac mucenici pe care dimineata ii impart prin vecini, iar d-abia apoi se asaza la masa impreuna cu familia. In partea Moldovei se fac mucenici din aluat de cozonac, pe care ii coc in cuptor, iar cand sunt gata ii ung cu miere si presara pe deasupra nuca. In Dobrogea, mucenicii se fac sub forma de opturi, dar de marime mai mica, sunt fierti in apa indulcita cu zahar sau miere in care se pun vin rosu, scortisoara, nuca p