Partidul Comunist din Moldova a obţinut majoritatea absolută în Parlament, conform rezultatelor publicate de Comisia Electorală Centrală după numărarea tuturor voturilor exprimate în alegerile de duminică. Comuniştii au câştigat 46.1% din voturi, Blocul Moldova Democrată (BMD) are 29,4%, iar Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD) a înregistrat 9,7%, cu un procent mai mult ca în 2001. Structura previzionată a viitorului Parlament este următoarea: Partidul Comuniştilor – 55 de mandate, BMD – 35 şi PPCD -11. Prezenţa la urne a fost de 63, 71 la sută, iar alegerile au fost recunoscute valabile de Comisia Electorală Centrală.
Deşi deţin majoritatea absolută în Parlament, comuniştilor le lipsesc 6 mandate pentru a-l alege pe noul şef al statului. Atât liderul BMD, Serafim Urecheanu, cât şi liderul PPCD, Iurie Roşca, au declarat că doresc forţarea unor alegeri anticipate. În cazul în care Parlamentul nu va reuşi să aleagă preşedintele în 3 tururi de scrutin, vor fi convocate alegeri parlamentare anticipate.
Alegerile legislative din Moldova s-au desfăşurat pe fondul rupturii intervenite între Chişinău şi Moscova. Răcirea relaţiilor a fost provocată mai ales de problema Transnistriei, republica separatistă de pe teritoriul moldovean, susţinută de Rusia, care îşi menţine aici trupele, în pofida acordurilor internaţionale care prevăd retragerea. Tensiunile cu Moscova s-au intensificat în ultimele săptămâni, Republica Moldova închizându-şi frontierele pentru observatorii ruşi şi expulzând zeci de cetaţeni ruşi, în timp ce preşedintele Vladimir Voronin a denunţat amestecul Moscovei. La rândul său, Rusia a acuzat autorităţile moldovene că aleg în mod deliberat calea confruntării. Cu câteva zile înainte de scrutinul de duminică, Voronin s-a întâlnit cu preşedinţii prooccidentali ai Ucrainei şi Georgiei, provocând temeri la Moscova în legătură cu formarea unei ax