Guvernul slovac a hotarat sa nu conteste decizia Comisiei Europene care stabileste un plafon de 30,5 milioane de tone pentru emisiile de dioxid de carbon ale Slovaciei, informeaza Slovak Spectator.
Unele companii slovace au declarat ca acest nivel este prea mic si ca va reduce competitivitatea fabricilor lor. Planul National de Alocare al Slovaciei, pentru perioada 2005-2007, viza initial o cota de 35,5 milioane de tone. Comisia Europeana a propus ca limita maxima sa fie de 26,1 milioane de tone, cifra de 30,5 milioane de tone fiind un compromis. Companiile slovace care au cerut un nivel mai ridicat al cotelor sunt nemultumite de acest compromis, spunand ca acest nivel va reduce competitivitatea industriei slovace si va mari numarul somerilor.
"Suntem foarte nemultumiti de hotararea cabinetului de a nu apara industria slovaca", a declarat Jan Baca, purtator de cuvant la compania US Steel din Kosice, care si-a aratat intentia de a lupta pentru o cota mai ridicata.
Registrul national al cotelor privind emisiile de gaze din Slovacia functioneaza din luna ianuarie, a declarat ministrul mediului, Laszlo Miklos.
Comisia Europeana trebuie sa certifice registrele nationale ale tuturor tarilor membre pana in mai 2005. In Slovacia, registrul emisiilor de gaze cu efect de sera este administrat de banca Dexia. Conducerea bancii a declarat ca soft-ul folosit de catre Dexia pentru acest registru national este compatibil cu sistemele din tarile membre ale Uniunii Europene. andrei.chirileasa@zf.ro Guvernul slovac a hotarat sa nu conteste decizia Comisiei Europene care stabileste un plafon de 30,5 milioane de tone pentru emisiile de dioxid de carbon ale Slovaciei, informeaza Slovak Spectator.
Unele companii slovace au declarat ca acest nivel este prea mic si ca va reduce competitivitatea fabricilor lor. Planul National de Alocare al Slovaciei, pentru per