Cresterea buna dintr-o anumita perioada de timp a unor actiuni nu trebuie sa reprezinte, pentru cei care doresc sa joace la Bursa, principalul indicator pentru a miza pe acea societate. Marii jucatori de pe piata de capital pot creste artificial pretul unei actiuni tocmai pentru a-i atrage pe novici.
„In momentul in care o persoana doreste sa cumpere o actiune, nu trebuie sa ia in calcul numai randamentul din ultimul timp al actiunii de pe piata de capital. Investitorul trebuie sa tina cont si de alti indicatori, precum valoarea contabila a actiunii, rezultatele financiare ale societatii, lichiditatea actiunii si lista poate continua“, sustine Razvan Pasol, director Intercapital Invest.
Tranzactii mari
Lichiditatea reprezinta valoarea totala a tranzactiilor care au loc intr-o singura zi cu actiunile unei societati, respectiv totalitatea vinzarilor si cumpararilor. Cu cit suma tranzactiilor este mai mare, cu atit se spune ca acea actiune are o lichiditate mai buna si devine mai atractiva pentru marii investitori.
La polul opus se situeaza actiunile care au o lichiditate slaba, adica au volatilitate ridicata. Acestea pot reprezenta un risc pentru jucatorii fara experienta, iar speculatorii au in vizorul lor pacalirea celor care nu cunosc prea bine fenomenul.
Care sint societatile
Pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) cele mai lichide societati sint bancile, companiile petroliere si societatile de investitii financiare (SIF). De fapt, intr-un top intocmit de firma de consultanta financiara KTD Invest de la inceputul acestui an, cea mai mare lichiditate au avut-o actiunile companiei Rompetrol Rafinare Constanta cu 3.614,464 miliarde de lei, Banca Transilvania cu 2.
609,421 miliarde, Petrom cu 2.096,080 miliarde, SIF Oltenia cu 1.972,002 miliarde, BRD cu 1963,919 miliarde si SIF Moldova cu 1.182,356 miliar