Organizatiile cooperatiste trebuie sa-si modifice statutul de functionare si sa-l inregistreze la Oficiul National al Registrului Comertului in termen de noua luni, in caz contrar acestea urmand sa fie dizolvate.
Potrivit unui comunicat al Agentiei pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC), incepand cu 3 martie a intrat in vigoare Legea privind organizarea si functionarea cooperatiei.
Prevederile legale in vigoare se aplica tuturor formelor de cooperative mestesugaresti, de consum, de valorificare, de transporturi, de locuinte, forestiere si altele.
Nu fac obiectul legii cooperativele de credit si casele centrale ale cooperativelor de credit, care sunt reglementate prin lege speciala. Potrivit actului normativ, cooperativele mestesugaresti si de consum existente la data de 3 martie au mai multe obligatii. Astfel, organizatiile cooperatiste au obligatia ca, intr-un interval de 30 de zile de la aparitia noilor reglementari ale legii, sa afiseze la sediul lor lista tuturor membrilor cooperatori inregistrati in evidentele lor la data respectiva si sa publice in presa locala aceasta lista. Lista trebuie sa ramana afisata timp de noua luni.
Totodata, in termen de 30 de zile de la data afisarii, membrii cooperatori pot inainta contestatii privind includerea sau neincluderea unor persoane pe listele respective. Legea mai prevede ca in termen de 60 de zile de la aparitie, toate organizatiile cooperatiste sa convoace Adunarea generala a membrilor cooperatori care, obligatoriu, va include pe ordinea de zi prezentarea situatiei patrimoniului, a numarului partilor sociale pentru fiecare membru cooperator, a modului de formare a capitalului social si aprobarea modificarilor statutului conform prevederilor legii.
Organizatiile cooperatiste care nu si-au inregistrat modificarile statutelor pana la expirarea termenului de noua luni s