Romanii muncesc 22 de minute pentru 3 piini
Salariile romanilor sint periculos de aproape de coada unui clasament realizat de Universal Business Systems in care sint trecute veniturile angajatilor din 71 de tari. In acelasi studiu, Bucurestiul este unul dintre cele mai ieftine orase din lume, dar, cu toate acestea, puterea de cumparare a locuitorilor lui se plaseaza tot spre finalul topului.
Intr-un singur loc ne aflam printre fruntasi: muncim foarte mult ca sa ne cumparam un kilogram de piine sau un Big Mac. Doar o consolare ne ramine: citiva africani si indienii muncesc mai mult in acelasi scop.
Oslo, Londra, Copenhaga, Tokyo si Zürich sint cele mai scumpe centre urbane din lume si, de cind dolarul scade, orasele din Statele Unite au devenit mai “ieftine”, arata studiul UBS “Preturi si venituri”.
Acesta compara evolutia puterii de cumparare in 71 de orase din toata lumea, calculata pentru 2005 in functie de rata de schimb, inflatie si tendintele de crestere.
Studiul aduce date importante imaginii pe care o avem despre cit de bine o duc altii si cit de bine/rau o ducem noi in raport cu ei. De exemplu, Hong Kong nu mai este printre cele mai scumpe centre din lume, iar Copenhaga a urcat in top pina a ajuns al doilea oras scump din lume, imediat dupa Oslo. Dar nu degeaba preturile din Copenhaga sint printre cele mai ridicate.
Si salariile din capitala Danemarcei sint cele mai mari din lume, urmate indeaproape de cistigurile angajatilor din Zürich, Basel si Oslo. Scandinavii si elvetienii au cele mai mari salarii din lume, iar indienii, nigerienii, kenienii si filipinezii cistiga cel mai putin pentru o ora de lucru.
Ce cumparam cu leafa?
O comparatie globala arata ca, in 2005, oamenii trebuie sa munceasca mai putin cu un minut sau doua pentru a-si cumpara un Big Mac sau un kilogram de orez ori p