Bucuria italienilor de a o vedea eliberata pe ziarista Giuliana Sgrena, dupa o luna de captivitate in Irak, a fost umbrita brusc de o ploaie de gloante. Vineri, imediat dupa eliberarea sa, Giuliana Sgrena a fost ranita si unul dintre insotitorii sai ucis de tiruri de arma ale armatei americane care au fost trase asupra convoiului ce se indrepta spre aeroportul din Bagdad.
Alti doi agenti italieni au fost raniti. Momentul asteptat cu sufletul la gura de intreaga Italie s-a transformat rapid intr-o mare tragedie, provocata nu de rebeli irakieni, ci chiar de aliatii italienilor, americanii. Sambata, dupa o luna de cosmar in Irak, Giuliana Sgrena s-a intors in Italia, unde a fost spitalizata.
Sambata noapte, a fost adus in tara corpul celui care a facut posibila eliberarea ei, dar care a platit cu viata pentru a duce la bun sfarsit misiunea ce ii fusese incredintata. Nicola Calipari s-a intors definitiv acasa intr-o seara de iarna.
Pe aeroportul Ciampino, avionul Hercules C-130 in care se afla cosciugul politistului devenit agent secret in razboiul fara sfarsit din Irak a fost asteptat de o mare de oameni. Cosciugul eroului italian a fost primit cu onoruri militare, fiecare forta a armatei fiind reprezentata pe aeroport pentru a-l saluta pentru ultima data pe Nicola Calipari.
In mijlocul multimii, sotia, Rosa, si cei doi copii, Silvia si Fillipo. Pe pista aeroportului tot statul italian: presedintele tarii, Carlo Azeglio Ciampi, premierul Silvio Berlusconi, primarul Romei, Veltroni, ministri si inalti responsabili militari, seful politiei, Gianni De Gennaro. La Ciampino au sosit Pier Scolari, partenerul Giulianei Sgrena, si ziaristi de la Il Manifesto.
Coplesit de emotie si durere, presedintele Ciampi a intampinat cosciugul invelit in steagul tricolor si purtat pe umeri de militari, a ridicat mainile si l-a mang