Stere Farmache - Manager General al Bursei de Valori Bucuresti (Bvb) -
"Noii guvernanti au anuntat ca vor privatiza prin Bursa toate societatile profitabile care au mai ramas in portofoliul statului"
Cine si-a facut studiile inainte de 1989 isi mai aminteste probabil de imaginea caricaturala a societatii capitaliste, asa cum se regasea ea in manualele de economie politica si istorie. Conform acestora, bursa era vinovata de toate relele din lumea occidentala, iar pentru ca ideea sa fie convingatoare, se dadea exemplul crahului din 1929, de pe Wall Street, cand s-a declansat marea criza economica mondiala. Trebuia sa ne ramana intiparit in memorie faptul ca bursa este simbolul pierzaniei si al decadentei (ca si pokerul), iar marea binefacere adusa de comunisti a fost "eliberarea" poporului de sub tirania jocului la bursa.
Cu aceasta "achizitie culturala" in minte s-au raportat la Bursa si conducatorii neocomunisti ai Romaniei postrevolutionare, dar, desigur, din ratiuni diferite. In timp ce in toate tarile vecine aceasta institutie indispensabila unei economii de piata a fost redeschisa inca din 1990-1991, Ion Iliescu si echipa lui de fosti activisti ai Cc al Utc au tras de timp cat au putut, amanand inaugurarea Bursei de Valori Bucuresti pana in anul 1995, dar si atunci numai sub presiunea Fmi, si numai ca o forma fara fond. Dupa ce, din ratiuni electorale si cu o iresponsabilitate care nu cred ca-i va fi iertata vreodata, a returnat actiunile ("partile sociale") detinute de populatie la toate fabricile si combinatele din tara, Iliescu a pastorit apoi imbogatirea vijelioasa a elitei centrale si locale de partid, a multora din capii fostei Securitati. "Actiunile ceausiste" fiind lichide si valorand cateva miliarde de lei vechi, returnarea lor catre detinatori a generat primul mare val de inflatie. Daca nu s-ar fi intamplat aceasta tragedie,