Desi ministerul economiei a anuntat o crestere de aproximativ 12 la suta a incasarilor la bugetul de stat, presedintele Traian Basescu vrea ca guvernul sa poata dispune de mai multe lichiditati pentru investitii, intentionand, in acest sens, sa convinga FMI sa accepte un deficit bugetar mai mare.
Guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu nu a reusit sa obtina de la specialistii FMI decat acordul de principiu asupra unui deficit bugetar de 0,4-0,5 la suta, mult mai mic decat cel realizat de fostul guvern Adrian Nastase pe 2004 de 1,1-1,2 la suta. De altfel, bugetul de stat pentru 2005, elaborat anul trecut, prevede un deficit consolidat de 1,5 la suta din PIB.
Potrivit unor surse guvernamentale, FMI ne indeamna sa ducem deficitul de cont curent spre 5 la suta din PIB, neacceptand, nici in cel mai pesimist scenariu, un nivel peste anul trecut. datele preliminare arata ca in 2004 s-a inregistrat un nivel de 6,5 la suta din PIB al deficitului de cont curent, fata de 5,7 la suta din PIB in 2003.
"Un astfel de deficit ar insemna sa reducem cheltuieli importante alocate proiectelor de investitii. Se va explica negociatorilor FMI ca o tara in curs de dezvoltare precum Romania are nevoie de astfel de investitii", au precizat surse de la Cotroceni, citate de Mediafax. Basescu si Isarescu incearca sa obtina de la FMI ce nu au putut Tariceanu si Videanu.
Seful statului va pleca, maine, la Washington, unde se va intalni, la mijlocul saptamanii viitoare, cu directorul general al FMI, Rodrigo Rato, si cu presedintele Bancii Mondiale, James Wolfensohn.
La intrevederea cu oficialul FMI va participa si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Vineri seara, la Palatul Victoria a avut loc o intalnire extrem de importanta intre premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrul Finantelor, Ionut Popescu, si Mugur Isarescu, in care principala tema a fost reprezent