Guvernul va anula sistemul de reesalonare la plata a datoriilor acumulate de agentii economici la Bugetul de stat, deoarece aceste facilitati nu au avut efectele pozitive scontate asupra nivelului de colectare a veniturilor bugetare, a anuntat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu.
Anuntul privind stoparea reesalonarilor vine cu putin inainte de intalnirea pe care presedintele Traian Basescu o va avea, la Washington, cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI). "Ne pregatim sa anulam aceasta practica nenorocita a reesalonarilor, deoarece s-a dovedit ca sistemul a fost unul pagubos.
Am constatat nu o data ca foarte multe intreprinderi, care au apelat la acest sistem si au ramas neviabile, au adoptat un comportament incorect si si-au finantat dezvoltarea pe banii bugetului. Au considerat ca cea mai ieftina banca este bugetul, pe care au inceput sa il foloseasca precum o sursa proprie de finantare.
Nu avem chef sa mai toleram asemenea practici", a subliniat primul-ministru, la intalnirea directorilor din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
La randul sau, presedintele ANAF, Sebastian Bodu, a precizat ca nu vor mai fi acordate alte scutiri la plata obligatiilor bugetare, in afara celor aprobate de Consiliului Concurentei. Ministerul Finantelor va modifica, in acest sens, Legea falimentului si alte acte normative specifice, astfel incat firmele sa nu mai beneficieze, in viitor, de reesalonarea datoriilor.
Tariceanu: "Obligatiile la buget nu sunt negociabile"
Facilitatile acordate pana in prezent vor fi mentinute, cu conditia ca firmele beneficiare sa respecte calendarul de plata a obligatiilor. Tariceanu a aratat ca practica intreprinderilor de stat de a nu-si achita obligatiile bugetare s-a extins, in ultimii ani, si la nivelul sectorului privat, fiind adoptata in pr