GURMANDUL IN BUCATE
DANA CIOBANU
De vreo cateva saptamani, ma rodea gandul sa gatesc ceva "de coperta" pentru Jurnalul de Bucatarie. Asta pentru ca, asa cum pe unii ii relaxeaza sahul sau sofatul, pe mine ma energizeaza "bucatareala". Intr-o zi nu m-a mai rabdat inima si m-am dus ca din pusca la colegii mei de la Gastronomie, oferindu-mi "serviciile" mai mult din placerea de a gati. "Imi place sa fac mancare, nu sa scriu despre ea!", am protestat cu jumatate de gura, cand am aflat ca trebuie sa si scriu despre felul de mancare pe care l-am propus. Gandul ca scriu pentru a va impartasi una dintre minunile bucatariei asiatice m-a mai imbarbatat, si iata-ma povestindu-va despre cum am descoperit puiul Tandoori, o specialitate indiana care poate fi lesne preparata si in Romania.
Trebuie sa va marturisesc insa, inainte de a incepe basmul cu puiul incoronat cu ghimbir, nucsoara si garam masala, ca nu am luat niciodata lectii de gatit si rareori fac mancaruri dupa retete "la gram".
Prefer sa consider mancarea o arta a gustului, nu o aritmetica a ingredientelor. Dar puiul Tandoori e atat de diplomat, incat stie sa impace si arta, si aritmetica! Am descoperit misterul sau intr-un restaurant indian dintr-o tara a Orientului Mijlociu, intr-o seara de vacanta. Arome innebunitoare m-au inlantuit o data ce am pasit pe usa localului, desprins parca din vechi legende. Toate felurile de mancare din meniu imi erau straine, asa ca am cerut ospatarului sa-mi serveasca "vedeta" pe baza de carne de pui. Mi-a adus Tandoori.
Revenita in Bucuresti, am cautat un restaurant indian. Cu rugaminti si bacsis, am facut rost de reteta, chiar de la bucatar, un indian care vorbea romaneste cat sa-l inteleg in engleza. Apoi am inceput sa prepar gustoasa minune acasa, chit ca am inlocuit traditionalul tandoori (cuptor de lut, de forma cilindrica), des i