Comunistii au cistigat scrutinul parlamentar, dar nu si dreptul de a-l alege pe presedinte. Analistii spun ca PCRM a scazut pe fondul campaniei rusesti. Voronin ar putea ramine totusi in fotoliul prezidential, in functie de jocul aliantelor postelectorale.
Comisia Electorala Centrala din Republica Moldova a prezentat ieri rezultatele finale ale alegerilor parlamentare de duminica, confirmind victoria obtinuta de Partidul Comunistilor (PCRM) in fata principalilor contracandidati, Blocul Moldova Democrata (BMD) si crestin-democratii (PPCD).
Scorul comunistilor, 46,1% din totalul voturilor, respectiv 55 de mandate din cele 101 existente, le ofera acestora posibilitatea de a forma guvernul si de a-l alege pe seful parlamentului, dar nu si pe presedintele Republicii. Un rol destul de important in noul parlament il va juca BMD, care a obtinut 28,4%, respectiv 35 de mandate, si chiar PPCD, cu 9,7%, reprezentind 11 mandate.
La Bucuresti, moldovenii din Romania au votat in mare parte cu opozitia - aproape 1.900 de voturi pentru crestin-democrati, 1.450 pentru BMD si numai 120 pentru comunisti.
Scaderea comunistilor de la cele 71 de mandate detinute pina in prezent este, totusi, pusa de analistul Arcadie Barbarosie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice (IPP) de la Chisinau, pe seama campaniei duse de Moscova impotriva lui Vladimir Voronin.
Potrivit lui Barbarosie, un bun exemplu il constituie in acest caz populatia gagauza, care a votat masiv in 2001 cu PCRM, insa a preferat acum sa se indrepte spre miscarea Ravnopravie, care nu a obtinut procentul necesar accederii in parlament.
OSCE: scrutinul-OK, nereguli in campanie
Intr-o conferinta sustinuta ieri la Chisinau, observatorii internationali au declarat ca alegerile din Moldova au respectat, in general, normele OSCE si pe cele