Romania va fi in 2005 un punct de maxim interes pentru investitorii straini, potrivit declaratiilor reprezentantilor fondurilor de investitii. Acest lucru se datoreaza in primul rand relaxarii fiscale si scaderii inflatiei, care pozitioneaza Romania tot mai bine in competitia cu celelalte tari din regiune pentru atragerea fondurilor de investitii.
Apropiata aderare la Uniunea Europeana joaca, de asemenea, un rol important. "In zona Europei de Est, Romania este interesul numarul unu, in special pentru urmatorii doi ani.
Bancile de investitii, fondurile de pensii, dar in special fondurile de familie, care sunt de regula furnizorii nostri de capital, au fost mult mai deschisi la ideea de a investi in Romania", spune Ion Florescu, administratorul Romanian Investment Fund si Reconstruction Capital.
Nu doar fondurile de investitii vor manifesta un interes tot mai mare pentru Romania, ci si alte categorii de investitori.
Acestia se vor indrepta cu precadere spre domenii care in acest moment inregistreaza un deficit de investitii: infrastructura de transport, servicii publice locale, utilitati sau spre segmente cu un bun potential de crestere, cum ar fi cel financiar, imobiliar, IT, componente auto, industria electronica.
De asemenea, specialistii anticipeaza ca in urmatorii ani vom asista tot mai des la urmatorul scenariu: in tara vor intra investitori cu putere financiara tot mai mare, care vor cumpara companii deja construite de catre investitori autohtoni sau straini. "Vor fi unii investitori care se vor retrage, ei vor fi inlocuiti de altii cu mai multe resurse financiare.
De exemplu, unele banci private romanesti se vor vinde, iar cei care le vor cumpara vor trebui sa dispuna de resurse substantiale", considera Ion Florescu. O alta tendinta va fi aceea ca marile firme vor investi tot mai mult in div