Alegerile din Republica Moldova au decurs intr-o liniste aproape nefireasca. Dupa recentele victorii portocalii din Ucraina si Romania, era de asteptat mult zgomot si in stanga Prutului.
Dar batranul comunist Vladimir Voronin, cel care acum patru ani avea in planul de guvernare o noua rusificare a tarii, de la limba si pana la economie, a avut grija, de aceasta data, sa se prezinte el insusi din rosu in portocaliu. Evenimentele sunt in desfasurare. Poate ca Urecheanu sau Rosca vor demonstra ca ei sunt adevaratii portocalii.
Oricum insa, presa internationala consemneaza, deja, ca Republica Moldova este a treia republica ex-sovietica - dupa Georgia si Ucraina - care iese din orbita Moscovei. Probabil ca cele trei tari baltice, astazi membre NATO si UE, sunt deja considerate ca nu au facut niciodata parte din fosta URSS...
La est de granitele Romaniei, in fostul spatiu sovietic, se desfasoara, de un an de zile, un joc politic complex ce pare sa-si propuna aducerea unor state cu regimuri autoritare apropiate Moscovei la o democratie de tip occidental.
Asa s-a intamplat in Georgia, cand ex-ministrul sovietic de Externe, Eduard Sevardnadze, a fost inlaturat de la putere, dupa ce castigase un nou mandat prezidential printr-o miscare de strada ce l-a impus pe pro-americanul Mihail Saakasvili. Acest lucru s-a intamplat si in Ucraina, unde tandemul de trista amintire, Kucima-Ianukovici, a fost inlocuit de asa-numitul prooccidental Iuscenko.
Cand in spatele usilor inchise, cand la vedere, aceste miscari destul de pasnice de eliberare au reiesit ca ar fi fost sustinute de Statele Unite. In presa a ajuns informatia ca opozitia lui Iuscenko a beneficiat de la Washington de peste 90 de milioane de dolari pentru a intoarce rezultatul alegerilor.
De aici si reactia lui Voronin de a se anunta brusc prooccidental, s