Concurenta si intrarea multor firme europene pe piata romaneasca sint motivele pentru care, dupa integrare, 66% din firmele autohtone vor disparea, arata unele studii de impact. In perspectiva aderarii, oficialii europeni sint ingrijorati ca statul roman tinde sa se comporte preferential fata de firmele romanesti si sa indeparteze astfel investitorii.
Concurenta loiala nu poate exista daca statul favorizeaza anumite companii acordindu-le ajutoare de stat si daca o firma ajunge nestingherita in posesia “monopolului” unei piete fara sa i se intimple nimic, a spus ieri seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, prezent la seminarul “Perspective si responsabilitati ale mediului de afaceri romanesc inaintea aderarii
Romaniei la Uniunea Europeana”, organizat de Eurolink, in cadrul proiectului CEFTAC (Platforma Central Europeana pentru o Competitie Loiala si Transparenta).
“In Romania, am observat tendinta ca firmele mari care se afla in impas si au datorii sa apeleze la ajutorul statului. Nu este normal, mai ales ca una dintre principalele reguli pe piata europeana este concurenta loiala”, a sustinut Jonathan Scheele.
Oficialul a specificat ca lipsa concurentei loiale poate indeparta investitorii straini, care pot considera ca acest tip de ajutoare favorizeaza industria romaneasca in defavoarea investitorilor. “Romania nu este singurul loc de pe pamint unde investitorii pot sa inceapa o afacere.
Daca vad ca in aici afacerile nu sint jucate corect, se vor gindi sa isi mute afacerea intr-un mediu corect”, a precizat Scheele. Ajutoarele de stat pentru perioada 2003-2004 date agentilor economici au avut o valoare totala de 585.075 de miliarde lei.
Firmele romanesti, in pericol de disparitie
Peste doua treimi (66%) din firmele romanesti vor disparea in urma aderarii atit di