Compania Nationala a Huilei Petrosani inregistreaza sute de miliarde de lei datorii indirecte catre primariile din Valea Jiului. De fapt, suma reprezinta cota de 36% din impozitul pe salarii care revine bugetelor locale pe raza carora isi desfasoara activitatea unitatile miniere in cauza.
Conform legislatiei in vigoare, Compania Nationala a Huilei ar trebui sa plateasca impozitul pe salarii catre Directia Finantelor Publice, iar acestia sa repartizeze cele 36 de procente catre bugetele locale, dar CNH nu a achitat aceste sume. Fapta reprezinta, conform normelor legale adoptate in 2003, infractiune si se numeste stopaj la sursa.
Reprezentantii CNH stiu acest lucru, iar din iulie 2004, de cand au constientizat ca trebuie sa achite aceste sume, au mai inceput sa plateasca, tocmai pentru a nu intra sub incidenta legii, caci infractiunea se pedepseste de regula cu inchisoare sau amenda penala.
Numai ca aceeasi companie, aflata mereu pe primele locuri in topul national al datornicilor, a uitat de datoriile mai vechi si nici macar sumele la zi nu le-a achitat in totalitate.
Din acest motiv, investitiile pe care le-ar putea realiza administratiile publice locale raman la stadiul de proiect pentru ca primariile isi fundamenteaza bugetele pe niste sume care, in mod aproape cert, nu le vor intra niciodata in vistierii.
Astfel, Primaria Petrila intentioneaza sa continue lucrarile de introducere a gazului metan in oras, investitie pentru care ar avea mare nevoie de cele circa 130 miliarde de lei pe care le are de recuperat de la Compania Nationala a Huilei. De asemenea, Primaria Lupeni trebuie sa achite cu prioritate facturile la energia electrica consumata de scoli.
Bugetul real al acestei administratii locale este extrem de mic, desi in acte aceeasi administratie ar trebui sa fie mai bogata cu vrero 200 mili