Cezarul are o dilema: sa promoveze, oare, Romania - desigur, alaturi de aliatii sai - o strategie a loviturii preventive sau sa duca o politica reactiva - se intelege, de una singura - fata de amenintarile externe?
Ca un adevarat Cezar, domnul Basescu hamletizeaza in priza directa cu poporul de la care are mandatul si asteapta lumina. El nu cere institutiilor competente sa pregateasca proiectul strategiei de securitate a Romaniei, proiect pe care sa il supuna apoi dezbaterii si aprobarii publice prin intermediul Parlamentului, ci invita pe omul de rand sa ii dea solutia.
Pe ce baza si pe ce cale vor putea formula si respectiv transmite romanii optiunea lor intr-o chestiune atat de complexa, ramane un mister. Oricum, nu printr-o procedura democratica. Probabil, raspunsul va fi comunicat de societatea oranj pentru care liberalismul inseamna inlocuirea, de o maniera mai mult sau mai putin academica, a verdictului urnei cu dictatul strazii.
Modul in care Presedintele-cezar a formulat intrebarea aminteste, mai degraba, de plebiscit decat de referendum. Intr-adevar, interogatia este retorica ea continand in sine si raspunsul. In fapt, seful statului a optat, deja, pentru o formula bazata pe intelepciunea populara: decat sa tratezi mai bine sa previi; decat sa fii singur mai bine sa fii sprijinit de altii.
Cine poate fi impotriva unor asemenea precepte?! Cu atat mai mult cu cat antonimul ales pentru termenul "preventiv" este nu termenul "curativ" ci "reactiv", cuvant care, fiind si antonimul lui "activ", sugereaza preferinta "curajoasa" pentru politica "activa" in locul celei "pasive". De aceea poporul nu mai are nimic de ales.
I se cere doar sa valideze in stil plebiscitar politica inteleapta a Cezarului, certificand consonanta acesteia cu simtirea natiunii.
Inainte de a i se cere adeziunea, poporului a