SANATATE / FRUMUSETE
VANDA GEORGIA IONITOIU
Programul de lucru de 8 ore pe zi s-a dus de mult. Ce mai inseamna acum munca peste program, hartogaraie de luat si acasa sau deadline-uri aproape imposibil de respectat? Toate au devenit normalitati des intalnite la omul modern al secolului XXI. Ajungi acasa obosit, stresat si, brusc, parca toata povara din timpul zilei apasa asupra ta cand te asezi pe canapea. Nu vi s-a intamplat niciodata, doamnelor, sa lasati la o parte treburile casnice in favoarea unei bai aromate, relaxante!? Asa ajungem multe dintre noi sa descoperim efectele benefice ale aromoterapiei.
Desi se folosesc de peste cinci mii de ani, uleiurile aromatice si-au dovedit eficacitatea abia in ultimele secole, cand aromoterapia a devenit o stiinta. Aceste uleiuri aromatice, stiintific denumite uleiuri eterice, s-au dovedit a fi aliati de nadejde chiar si in lupta impotriva unor boli incurabile. Cum este cancerul. Daca te-ai hotarat sa ai incredere in proprietatile terapeutice ale aromelor, ai la dispozitie trei feluri: cosmetica, masajul sau metoda olfactiva. Ultima dintre ele, care ramane de departe cea mai raspandita, presupune asimilarea uleiurilor eterice de catre organism prin simpla respiratie sau cu ajutorul lampilor de lut special concepute.
ALEGEREA CORECTA. Inhalarea aromelor inseamna nu doar o modalitate de relaxare, ci si declansarea unor impulsuri fizice catre partea creierului care se ocupa cu sistemul emotional. De aceea este foarte important cum alegem aromele de care avem nevoie, altfel riscam sa avem permanent un apetit supradezvoltat sau o continua stare de depresie. In preajma unui examen, alege lamaia, pentru ca ajuta la concentrare, pentru un somn linistit opteaza pentru iasomie, iar pentru o energizare aproape instantanee, combina menta cu mandarina.
PREGATIREA. Aromoterapia nu se poate