•Ceremonia ceaiului la Palatul Culturii
Iesenii pot afla direct de la specialistii japonezi care sunt pasii ceremoniei ceaiului. Complexul Muzeal Moldova organizeaza astazi, in sala Henri Coanda din Palatul Culturii, la ora 12.00, un spectacol de Ceremonie a Ceaiului, spectacol ce face parte din ciclul de manifestari reunite sub titlul Festivalul Culturii Japoneze. Spectacolul de astazi este prezentat de profesorul Hisao Arakaki, doctor in ceremonia ceaiului, si de trupa de opera Mori No Ongakukan din Okinawa din Japonia. Pe langa ritualul care alcatuieste ceremonia ceaiului, Hisao Arakaki va demonstra Ken-cya, recviem in onoarea celor care au murit in cel de-al Doilea Razboi Mondial, manifestare care se organizeaza in fiecare an ce a urmat sfarsitului razboiului. Primii 50 de vizitatori vor avea posibilitatea ca, pe baza unui bilet primit la intrarea in sala, sa invete de la profesorul Arakaki etapele ce alcatuiesc aceasta ceremonie a ceaiului. Manifestarile din cadrul Festivalului Culturii Japoneze vor continua pana pe 3 aprilie la Palatul Culturii, dar si in alte locatii din Iasi.
Chado-ritualul ceaiului
Calugarii Zen care au adus ceaiul оn Japonia au pus baza spirituala pentru Chado (ceremonia ceaiului ). Aceasta a ajuns sa includa nu numai procedura de preparare si de servire a ceaiului, dar si fabricarea ustensilelor pentru ceai, cunoasterea artelor fine si aplicate, design-ul si constructia camerelor pentru ceai, arhitectura gradinii, literatura si altele.
Chado are o semnificatie profunda: presupune nu numai manierele ceremoniale ale servirii ceaiului ci si spirit Zen, wabi (austeritate), ratiune, respect pentru ceilalti, atitudine fata de viata.
Exista mai multe feluri de Ceremonii ale Ceaiului. Ele difera оn functie de anotimp: primavara, cand te poti bucura de florile de cires si toamna, cand poti