CALENDAR GASTRONOMIC
SIMONA CHIRIAC
Pe 9 martie, ortodocsii din Romania cinstesc memoria celor 40 de Sfinti Mucenici din Sevastia. Acestia au trait pe vremea imparatului Liciniu (308-324), cand Cetatea Armeniei era condusa de necredinciosul Agricolae. Acesta a pornit o adevarata prigoana impotriva crestinilor, printre care se aflau si patruzeci dintre ostasii sai. Pentru ca nu au dorit sa-si lepede credinta, ei au fost aruncati intr-un lac cu apa inghetata. Iar pentru ca tortura sa fie si mai crancena, in apropiere se afla o cada cu apa calda, multe bucate si pahare cu vin. Atunci cand unul dintre soldati parasea lacul inghetat si se arunca in apa calda, murea pe loc.
In memoria lor se pregatesc acum "mucenici", colaci in forma de opt unsi cu miere si presarati cu nuci pisate. In alte zone colacii sunt scufundati intr-un sirop cu zahar, scortisoara si miere. De asemenea exista obiceiul de a bea patruzeci de pahare pline cu vin. Cel care nu dorea sa bea, macar era stropit cu vin. Oamenii credeau ca vinul baut in aceasta zi se transforma in sange, dand astfel mai multa putere.
9 martie reprezinta si inceputul verii agrare, anuntata prin aprinderea unor focuri rituale. Copiii scormoneau apoi in cenusa si o imprastiau in jurul caselor si a adaposturilor animalelor. Cenusa curata locul de toate fortele raului, ingrasa pamantul din livezi si de pe ogoare, aducand roade bogate.
Si tot in aceasta zi se bate pamantul cu maiul pentru a scoate caldura ascunsa in timpul iernii. Se aprinde o carpa cu care se afuma casa, grajdurile, spre a fi ferite de serpi. Se mai spune ca asa cum va fi timpul pe 9 martie, asa va fi toata primavara. Iar daca va ploua, va fi bine caci stupii vor avea multa miere. In unele zone femeile coc doua turtite in care fac, cu ajutorul unui ac, patruzeci de gauri, pe care apoi le umplu cu miere. Este bine