Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anunţat blocarea conturilor a 1.392 de debitori către Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate. 35 de firme mureşene se află pe lista debitorilor naţionali, iar măsura luată de AVAS pentru recuperarea datoriilor este una radicală şi fără precedent în ceea ce priveşte instituţiile statului. Anul trecut, AVAS a mai blocat conturile la 793 de firme debitoare, cu datorii totale 110 milioane de dolari, dar în 2005 acestea se ridică la 136 de milioane de dolari. Reprezentanţii AVAS afirmă, totuşi, că este posibil ca o parte din aceste companii să fi achitat între timp datoriile restante.
"Sunt sigură că această măsură va fi una eficientă, precis că firmele vor achita datoriile, pentru că îi incomodează mult blocarea conturilor", este de părere Csiki Zsuzsanna, directorul CJAS Mureş. Majoritatea datoriilor acumulate de societăţile mureşene sunt, potrivit directorilor acestora, vechi de câţiva ani, iar penalităţile primite pe parcurs au dus la creşterea sumei restante. La majoritatea societăţilor în discuţie, angajaţii cunosc situaţia. "Ştim că nu s-au plătit banii, chiar dacă noi plătim din salariu. Nu am avut nevoie să merg la medic, dar, dacă se întâmplă ceva rău, nu vreau să mă gândesc câţi bani va trebui să dau", mărturiseşte sub anonimat una dintre angajatele mureşene.
Angajaţii nu ştiu nimic la Târnăveni
Cooperativa Târnăveanca din Târnăveni înregistrează datorii de 740 de milioane lei, dar contabila societăţii contestă suma: "S-a calculat greşit suma. Conform CJAS avem înregistrat un debit de 375 de milioane plus penalizări, dar, după calculele noastre, debitul este de fapt de 110 milioane lei. În acest sens am înaintat CJAS o adresă în care contestăm suma şi cerem o recalculare", a precizat Doina Oltean. Replica directorului CJAS, Csiki Zsuzsanna este promptă: "Firmele nu iau în ca