Cu certitudine, în România mileniului III minorii au devenit o forţă de muncă uşor de exploatat, din cauza faptului că, de cele mai multe ori, aceştia nu îşi cunosc drepturile şi sunt mult mai ieftini decât forţa de muncă calificată. Pe lângă toate acestea, mai intervine şi problema actelor (contract, carte de muncă, asigurări), care, de cele mai multe ori, nu se fac.
Cam acestea par a fi motivele economice pentru care minorii sunt căutaţi cu atâta zel de către patronii de firme.
Sărăcia, o scuză ieftină
Neajunsurile materiale cu care se confruntau de mai bine de doi ani de zile i-a determinat pe membrii unei familii din Luduş să-şi scoată copilul de pe băncile şcolii şi să îl dea în câmpul muncii. Rămas orfan de tată la o vârstă fragedă, alături de o mamă uşor influenţabilă şi de un frate pensionat pe caz de boală, Andrei Moldovan s-a văzut nevoit să schimbe, încă de timpuriu, cartea cu unealta de lucru. La cei 16 ani ai săi, minorul se poate lăuda cu nouă luni de trudă "la negru". În urma unei înţelegeri încheiate între Silvia Moldovan, mama minorului, şi patronul firmei PACMOB SRL din Luduş, Andrei Moldovan a fost angajat, fără nici un fel de acte, la firma cu pricina. Copilul a început să muncească la PACMOB SRL încă din luna septembrie a anului trecut, mai mult de zece ore pe zi, fără forme legale şi fără să i se aducă la cunoştinţă normele de protecţie a muncii.
Infirm pe viaţă
În data de 6 mai 2004, însă, un grav accident petrecut la locul de muncă l-a nenorocit pe Andrei pe viaţă. Sunetul ascuţit al unei circulare prost montate şi albul rece al patului de spital este tot ceea ce îşi mai mai aminteşte minorul. "Circulara nu era bine fixată. Dar eu nu ştiam acest lucru. Poate şi din cauza faptului că niciodată nu am luat la cunoştinţă normele de protecţie a muncii", a declarat Andrei. În urma "incidentului", copilul a rămas fără tr