Cele aproape 50 de hectare de teren care ascund zacamantul de piatra al carierei de la Morlaca au fost scoase la licitatie in conditii cel putin ciudate, in favoarea firmei care il exploateaza, SC Grandemar SA. Astfel, participantilor la licitatie li s-a cerut sa detina o licenta de exploatare, pe care deja Grandemar a obtinut-o, la fel si infrastructura si autorizatiile pentru terenul in cauza.
SC Grandemar SA a preluat exploatatia de piatra de la Morlaca in anii ’90. Dupa preluare, firma a considerat ca se poate dispensa de cei aproximativ 500 de angajati cat numarase cariera inainte de 1989. In 2003, Grandemar a dat exploatatia de piatra in folosinta firmei SC Pontello SRL, societatea care a executat lucrarile de reabilitare a soselei Cluj-Napoca – Huedin.
Interesul pentru Morlaca a crescut odata cu intrarea pe piata a firmei Bechtel, care va folosi in principal aceste resurse pentru constructia autostrazii. Grandemar s-a aratat foarte interesata de parteneriatul cu Bechtel, singura problema care s-a ivit, a fost aceea ca firma americana a cerut documente care sa ateste sau proprietatea, sau detinerea in concesiune a terenului.
In aceste conditii, Grandemar trebuia sa obtina cele 50 de hectare de la proprietarul lor, Consiliul Local din Poieni, iar aceasta, pentru a-l instraina, a fost nevoita sa-l scoata la licitatie. Anuntul legat de organizarea licitatiei in 28 februarie a fost publicat in 30 decembrie.
Rezultatele licitatiei ar fi trebuit anuntate in data de 2 martie, dar, nici pana in ziua de azi, firmele participante nu stiu cine este castigatorul oficial.
Marul discordiei
Legea minelor stabileste ca indiferent cine este proprietarul unui teren, zacamintele care se ascund in subsolul acelui teren apartin statului roman. In consecinta, statul roman este singurul care poate elibera