GASTRONOMIE TREND - Preparatele din caracatita sunt in mare voga in restaurantele de elita In pietele din Romania nu gasim fructe de mare, insa marile magazine au in oferta si acest gen de alimente. Daca ati cumparat caracatita, trebuie sa stiti cate ceva despre modul in care se prepara "pestele-diavol". VERONICA GUZUN
VANZARE. In pietele din Japonia, caracatita are mare cautare pe tot parcursul anului Caracatita proaspata este foarte usor de recunoscut, ea are carnea ferma si miroase a mare. Daca ati cumparat un asemenea produs, trebuie sa il preparati in maximum doua zile, altfel se strica. Inainte de a depozita achizitia la frigider, in punga de plastic, aceasta molusca trebuie curatata si spalata. Preparatele din caracatita sunt foarte populare in Japonia si in tarile mediteraneene. Mai nou, vedetele comanda caracatita in restaurante pentru ca este un preparat "la moda". Corect pregatit, acest monstru al adancimilor este o delicatesa culinara.
CURATARE. Partile comestibile sunt cele opt tentacule si "sacul" sau punga. Sacul cu cerneala contine un lichid negru care poate fi folosit in mancare pentru a colora si a aromatiza pastele, supele si tocanitele. Pentru a prepara o caracatita, se curata de gura, ochi si organe interne. Daca "pestele-diavol" este mare, atunci carnea este mai aspra, de aceea trebuie batuta cu ciocanul de bucatarie, cel putin 15 minute, ca sa fiarba mai repede. Tunisienii au alta metoda: caracatita este batuta de mai multe ori de perete pentru a i se fragezi carnea. In perioada septembrie-decembrie ea poate fi gasita proaspata. In restul anului se servesc bucate preparate din caracatita uscata la soare sau conservata. Daca nu este preparata corect, carnea ei va avea consistenta unei bucati de cauciuc.
PREPARARE. Unii bucatari prefera sa portioneze caracatita inainte de preparare, altii o fierb intreaga. Dar toti re