Cei 400.000 de bolnavi de diabet din ţară beneficiază în acest an de un buget de 1.800 miliarde lei. Specialiştii Comisiei de Diabet şi Boli de Nutriţie a Ministerului Sănătăţii, din care a făcut parte anul trecut şi coordonatorul programului de diabet mureşan, Cristina Crişan, au refăcut protocoalele terapeutice pentru diabet. S-au stabilit astfel noi reguli, pe care medicii trebuie să le respecte în cazul modificării tratamentului. Totodată, membrii comisiei de specialitate vor fi cei care se vor implica activ în evaluarea trataemntelor bolnavilor, realizând controale la centrele de diabet din ţară.
În 60 de zile, Registrul Naţional Unic al bolnavilor de diabet va fi definitivat, urmând să fie prezentat ca o bază de date completă, pentru cunoaşterea numărului de bolnavi de diabet, dar şi al costurilor exacte. De asemean, va fi organizată şi licitaţia naţională pentru achiziţionarea medicamentelor ce corespund programului de diabet. În România, peste 75.000 de diabetici sunt insulino-dependenţi.
"Momentan noi nu am fost informaţi în scris despre aceste noutăţi, dar probabil că acest lucru va avea loc curând", a precizat Cristina Crişan, medic coordonator al programului de diabet din judeţ. Aceasta a precizat că, pentru moment, comenzile au sosit la timp şi că nu sunt probleme mari în ceea ce priveşte bugetul: "Există o sumă alocată pentru un pacient pe pastile, o sumă pentru pacient pe insulina, iar comanda se face clar. În ceea ce ne priveşte, nu avem probleme în a comanda medicamente mai ieftine, pentru că aceasta este de fapt poziţia pe care am adoptat-o încă din 2004", a precizat dr. Crişan. În judeţul Mureş numărul diabeticilor înregistraţi la Centrul de Diabet este de peste 9.000, în consiţile în care, în fiecare an se înregistrează câteva sute de noi cazuri. Lunar, comenzile Centrului de Diabet se situează în jurul sumei de 4 miliarde lei. @N