Numarul monumentelor istorice din Romania se ridica la 27.000, dintre care 75% sunt in pericol, iar 35% sunt degradate (o stare avansata de pericol).
Un proiect inceput si ramas nedefinitivat este reteaua informationala nationala a patrimoniului cultural, care presupunea ca Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) sa finanteze interconectarea a 42 de orase mari. Pentru realizarea proiectului s-au cheltuit 192.000 de dolari, bani proveniti din imprumutul de cinci milioane de dolari, acordat de Banca Nationala pentru mai multe proiecte.
Lipsa unei strategii transparente in domeniul patrimoniului cultural national, disfunctii in aplicarea legii, probleme privind finantarea acordata restaurarii monumentelor istorice sunt cateva dintre neregulile din perioada 2000-2004 descoperite de noua echipa de la MCC.
Institutia a facut publice, marti, concluziile privind activitatea din domeniul patrimoniului cultural national in ultimii patru ani.
Principalele nereguli in domeniul coordonat acum de secretarul de stat Virgil Nitulescu - descoperite in urma analizei documentelor predate de fostul ministru Razvan Theodorescu sunt lipsa unei strategii transparente a MCC in domeniu, existenta unor disfunctii in ceea ce priveste cadrul legislativ si privind finantarea restaurarii monumentelor de patrimoniu.
In prezent se deruleaza un control la Oficiul National al Monumentelor Istorice (ONMI), rezultatele urmand sa fie anuntate in curand. Proiectul "Renasterea culturii nationale", ce a facut parte din programul de guvernare al PSD, a fost, conform secretarului de stat, "dominat de un stil confuz".
Cea mai grava disfunctie privind cadrul legislativ, a fost, in opinia lui Nitulescu, nerespectarea Legii bugetului de stat pe 2001, atunci cind a avut loc desce