George Achim, Revolte şi consimţiri. Scriitori români din secolul XX, Cluj-Napoca, Ed. Dacia, 2004. 420 pag.
Sunt aduşi succesiv în prim-plan scriitori români din secolul douăzeci care şi-au trăit patetic destinul de scriitori, sfidând sau ignorând istoria şi sfârşind uneori sub şenilele ei. Sensibil la dramatismul actului de creaţie, George Achim face din Geo Bogza, Gherasim Luca, B. Fundoianu, Ilarie Voronca, Vasile Voiculescu, Radu Gyr, Lucian Blaga, C. Tonegaru, D. Stelaru ş. a. personaje shakespeariene. Şi aceasta, fără să confunde biografia cu opera, fără să folosească în evaluarea literaturii criterii morale.
În pagini emoţionante, scrise cu talent literar, sunt evocate evenimentele istorice care i-au împărţit pe scriitori în eroi şi dezertori. Printre ele se remarcă revoluţia anticomunistă din Ungaria din 1956, în cursul căreia s-a realizat o solidarizare de scurtă durată, dar de neuitat, între intelectuali şi muncitori: "Imaginea aproape neverosimilă a muncitorilor care aduc mâncare şi toate cele trebuincioase intelectualilor de la Cercul Petöfi, pentru ca aceştia să producă ideile capabile a contesta dictatura proletariatului, tocmai în numele proletariatului, a devenit emblematică pentru sensul şi spiritul lui '56."
Viaţa cărţilor lui Ovidiu Papadima, antologie, prefaţă, tabel cronologic, bibliografia operei şi bibliografie critică selectivă de Dorina Grăsoiu, Bucureşti, Ed. Vestala, 2004. 256 pag.
Carte necesară şi bine făcută, cu probitate profesională, de Dorina Grăsoiu, căreia Ovidiu Papadima i-a fost mentor spiritual. Volumul cuprinde un tabel cronologic, un dosar (bogat) de referinţe critice şi o bibliografie a operei, toate în măsură să ne restituie imaginea criticului şi istoricului literar, a folcloristului, a profesorului universitar care a fost închis în perioada 1952-1955 pentru activitat