Ca să poţi ocupa un loc la slujbă nu este suficient să te trezeşti de dimineaţă, ci trebuie să-l şi cumperi. Scaunele din Protopopiatul Ortodox din Reghin au fost cumpărate de enoriaşii fideli bisericii, care au avut întâietate atunci când s-a făcut "licitaţia".
Dacă ai ghinionul să te aşezi pe un scaun cumpărat, proprietarul sau ruda acestuia te roagă să te ridici. Şanse de a-ţi procura loc în biserică ai doar dacă proprietarul moare, deoarece acestea au fost cumpărate pe viaţă, iar pe spătare sunt etichetele cu nume. Mai mult, pentru confort, fiecare şi-a adus de acasă câte o perniţă. "Chiar dacă sunt ortodoxă, prefer să merg la biserica catolică, acolo nimeni nu mă ridică de pe scaun", spune o femeie dezamăgită de politica ortodocşilor.
Preotul Teodor Beldeanu precizează că această soluţie a fost adoptată cu ani în urmă şi că nu va mai ţine mult timp. "Am ajuns la această soluţie când am sfinţit biserica, s-au cumpărat scaunele de către cei care veneau mai des la slujbe. Cele sculptate au costat 500.000 lei. Sunt multe rude mai tinere, care ocupă locurile vârstnicilor, sunt şi obraznici care ridică bătrânii pe motiv că mătuşa sau bunica a cumpărat scaunul. Nu ai ce să le faci, dar sperăm că situaţia se va normaliza", a declarat preotul protopop Teodor Beldeanu. Acesta a precizat că în curând toate etichetele vor fi deslipite, pentru a nu exista certuri printre enoriaşi.
Până atunci, dacă vrei să ocupi un loc, va trebui să mergi la slujbă mai repede de ora 10, deoarece preotul nu va mai permite ca oamenii să fie deranjaţi în timpul slujbei, indiferent că sunt sau nu proprietarii de drept ai scaunelor.
Liana TODORAN
Ca să poţi ocupa un loc la slujbă nu este suficient să te trezeşti de dimineaţă, ci trebuie să-l şi cumperi. Scaunele din Protopopiatul Ortodox din Reghin au fost cumpărate de enoriaşii fideli bisericii, care au avut înt