Preocuparea CCIRB pentru sprijinirea IMM-urilor dateaza de multi ani, deoarece Intreprinderile Mici si Mijlocii sunt cele care au cea mai mare nevoie de sprijin in contextul integrarii, dar asta fara a fi incalcate principiile concurentei loiale, a declarat Victor Babiuc, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti (CCIRB), citat de Rompres.
"Ca atare, ajutorul nostru s-a indreptat, in primul rand, catre perfectionarea capacitatilor antreprenoriale ale micilor intreprinzatori. In acest sens, as aminti cursurile organizate de CERPECO, o structura specializata a CCIRB care lucreaza cu personal specializat in cadrul unui program Phare, dupa o metoda moderna, utilizata in peste 100 de tari. Apoi, Intreprinderile Mici si Mijlocii cu profil de productie au beneficiat de facilitati pentru a-si prezenta oferta in cadrul unor expozitii internationale", a apreciat presedintele CCIRB. De mai multi ani, CCIRB a stabilit o serie de tari-tinta, considerand ca interesele Romaniei si ale operatorilor economici de a dezvolta raporturi comerciale in respectivele zone sunt mari. Acestea s-au stabilit in functie de complementaritatea economiilor, de relatiile existente, de potentialul identificat in sfera schimburilor de marfuri si a cooperarii economice. Evident, pe primul loc se situeaza cele 25 de tari membre ale Uniunii Europene. Printre tarile-tinta din alte zone geografice unde se vor organiza misiuni de afaceri in acest an se numara China, Federatia Rusa, Ucraina, Turcia, Japonia, Irakul si Marocul. Intre prioritati se mai numara SUA, dar si state riverane Marii Negre.
Pietele traditionale nu mai prezinta interes pentru exportatorii romani
Preocuparea pentru aderarea Romaniei la UE a determinat scaderea interesului pentru pietele traditionale, adauga presedintele CCIRB. Cu toate ca exista specialisti in comert