O parte din asa-numitele capitaluri speculative intrate in Romania in decurs de un an incepe deja sa iasa de pe piata, o data cu acumularea unor scaderi semnificative de dobanda la lei, dar si cu aparitia unor momente imprevizibile de volatilitate extrema a cursului de schimb.
De la inceputul anului, dobanzile pe piata monetara s-au prabusit pur si simplu, cu pana la zece puncte procentuale, in timp ce cursul a experimentat fluctuatii chiar mai mari de 10%.
Retragerile de valuta au avut loc in ultima vreme treptat, in sume relativ mici - 10 pana la maximum 50 milioane de euro, dar care s-au vazut pe piata sub forma "intepenirii" cursului de schimb la anumite niveluri, pe parcursul mai multor zile, asa cum a fost recent "pragul" de 36.500 de lei. Unii jucatori au vazut insa in aceasta rezistenta a cursului posibile interventii ale bancii centrale, derulate prin intermediari.
Numai ca BNR a confirmat ca au avut loc retrageri de capital de pe piata.
"Avem semnale ca o parte a capitalului speculativ a hotarat sa iasa din Romania, avand in vedere variatiile semnificative ale cursului de schimb", a declarat Cristian Popa, viceguvernator al bancii centrale, citat de agentia Dow Jones.
BNR a estimat volumul intrarilor respective la 1,5-2 miliarde de euro in decursul a 12-14 luni. In acest context, banca centrala a facut la jumatatea lui februarie un exercitiu de testare a capacitatii pietei de a rezista la iesiri bruste de capital, cumparand circa 600 milioane de euro in doua zile.
Popa spune ca banca centrala nu are de gand sa le interzica investitorilor straini accesul pe pietele financiare romanesti, atat timp cat acestia respecta legea.
"Nu este vorba de a le interzice accesul, ci de a aplica un set de politici incluzand reduceri graduale ale dobanzii si variabilitate a ratei