Daca pana in prezent, un demnitar care completa fals declaratia de avere era sanctionat doar din punct de vedere moral, incepand de anul acesta el va raspunde penal pentru aceasta infractiune.
Comisia condusa de vicepremierul Adriean Videanu care se ocupa cu elaborarea pachetului de legi privind asimilarea evaziunii fiscale infractiunii de criminalitate economica intentioneaza sa elimine absurditatea continuta de actuala lege anticoruptie, care nu prevede sanctiuni in ceea ce-i priveste pe demnitari, ministri, parlamentari, magistrati, functionari publici si persoane cu functii de conducere si de control din sistemul public, in cazul in care acestia prezinta informatii eronate in declaratiile de avere.
Premierul Tariceanu a anuntat luni seara, la B1 TV, in emisiunea Nasu’, ca Executivul analizeaza un proiect de revizuire a cadrului in care functioneaza institutiile abilitate in combaterea coruptiei, proiect care va propune si infiintarea unei unitati speciale pentru verificarea declaratiilor de avere si de interese.
Vicepremierul Adriean Videanu a declarat, pentru Curierul national, ca aceasta institutie ar urma sa fie coordonata de Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Videanu a precizat ca, in alcatuirea acestui proiect de lege, comisia pe care o conduce a pornit de la premiza ca nu poate exista coruptie fara "bunavointa" reprezentantilor statului. In acest sens, sanctiunile penale pe care proiectul de lege le prevede au menirea, potrivit vicepremierului democrat, de a-i face pe birocratii tentati sa comita acte de coruptie "sa se gandeasca de 10 ori inainte de a face un asemenea gest".
Declaratii anuale de venit, asociate celor de avere
Videanu a precizat ca, marea noutate pe care o aduce acest act normativ consta in eliminarea formalismului care caracteriza legea adoptata de fostul Guvern PSD. Pe langa obligatia