"Domnul Stolojan s-a refacut. Alianta are oricand un excelent portdrapel, element pe care eu il am in vedere cand vorbesc de anticipate. (...) Este un tip de insatisfactie pe care il am (fata de activitatea Guvernului - n.r.). Deja luna de miere a trecut. Presedintele poate constata proasta guvernare, iar apoi sa mearga in fata Parlamentului, care decide".
Acestea sunt cele mai importante fragmente din declaratiile facute de presedintele Traian Basescu, pe postul national de televiziune, care lamuresc, intr-o anumita masura, insistenta cu care seful statului "a amenintat" inca din prima sa zi de la Cotroceni partidele politice cu alegeri anticipate.
Problema cu care s-ar putea confrunta Traian Basescu ar putea fi reprezentata de lipsa vointei tuturor partidelor parlamentare, cu exceptia, poate, a PD, de a participa la alegeri anticipate.
Udemeristii si umanistii se tem ca nu vor mai putea intra in Parlament, in timp ce PSD nu se simte pregatit pentru o campanie electorala, in conditiile in care este marcat de evolutia "jihad-ului" intern, cum a catalogat presedintele social-democratilor, Adrian Nastase, conflictul deschis dintre "talibanii", concentrati in jurul lui Ion Iliescu si "reformatorii" pe care fostul premier i-a promovat in cei patru ani de guvernare. Nici PNL nu pare a fi entuziasmat de o asemenea perspectiva, cu atat mai mult cu cat detine posturi-cheie in Executiv, inclusiv pe cel de premier, prin persoana actualului presedinte Calin Popescu Tariceanu.
De altfel, Tariceanu este principalul pion al scenariului presedintelui Romaniei. Acesta ii solicita premierului un imens sacrificiu, sa demisioneze, pentru a se putea trece la procedurile constitutionale dificile de declansare a anticipatelor, pentru ca apoi, in cazul in care Alianta ar castiga din nou alegerile, sa accepte resemnat ca Theodor Stolojan, insanatosit suta la suta,