Energia termica s-ar putea scumpi incepand cu 1 aprilie, a anuntat, ieri, la Snagov, Ioan Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului.
Cauza ar fi, conform ministrului, introducerea accizei la pacura din aprilie, in loc de iulie, cum fusese prevazut initial. Scumpirea nu este sigura, ea depinzand de vizita presedintelui Traian Basescu in Statele Unite, dupa care la Bucuresti va sosi o delegatie a Fondului Monetar International (FMI), pentru a discuta termenii cu Guvernul. Cu toate acestea, introducandu-se acciza la pacura, vor creste costurile termocentralelor, care nu vor putea fi acoperite din alta sursa, ajungandu-se, astfel, la o majorare a pretului gigacaloriei.
"Este vorba despre o modificare a pretului de referinta. Din acest an, nu mai sunt ajutati producatorii, iar banii ajung direct la familiile care au nevoie", a declarat Seres.
Ionel Mantog, secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei si Comertului (MEC), a anuntat, de asemenea, ca in acest an vor fi inchise 30 de mine, comparativ cu 20, cat prevedea acordul cu FMI, si ca numarul disponibilizatilor din sectorul minier ar putea depasi 6.000, o alta cifra care fusese anuntata drept sigura.
"20 dintre aceste mine se cunosc deja, 10 vor fi alese dupa analizarea prioritatilor. Disponibilizatii sunt in prezent 6.000, dar daca unele societati comerciale de exploatare nu-si echilibreaza veniturile cu cheltuielile, acest numar ar putea creste, chiar daca nu cu mult", a afirmat secretarul de stat.
Conform acestuia, din 311 mine au fost inchise, deja, 200 din fonduri provenind de la buget si alte 29 printr-un proiect sponsorizat de Banca Mondiala. Din cele 29, la 27 lucrarile sunt finalizate, atat munca in subteran legata de inchiderea propriu-zisa, cat si ecologizarea zonei.
Din 175.000 de angajati, cat numara sectorul minier inainte de 1989, au mai ramas, in prezent, c